• 0422 324 82 82
    0344 415 22 55
  • info@crowndental.com.tr
    randevu@crowndental.com.tr

20’lik dişim senden vazgeçmeli miyim?

20 yaş dişleri çenenin her iki tarafının en sonunda çıkan 3.büyük azı dişleridir. Doğumdan sonra çene kemiği içinde gelişmeye başlar. Genellikle 16-20 yaş arasında çıkar. Halk arasında akıl dişi olarak da bilinir. 
20 yaş dişleri ağızda çıkan en son dişlerdir. İnsanoğlunun evrimleşme sürecini düşündüğümüzde çiğneme fonksiyonlarımın zaman içerisinde azalmasıyla beraber çenelerin gelişimi de değişiklik göstermektedir. Buna bağlı olarak 20 yaş dişleri normal bir şekilde ağız içerisine sürebilir,yarısı sürebilir veya gömülü kalabilir. Tüm bunlar toplumumuzda sıkça karşılaştığımız varyasyonlardır. 
Her 20 yaş dişi çekilmeli midir?
Gömülü kalmış 20 yaş dişleri etrafında bazen kist gelişebilir, bu kistler etraftaki dokulara ve komşu dişlere baskı yapabilir. Böyle bir durumda gömülü olan 20 yaş dişinin etrafındaki kistik dokuyla birlikte,basit bir cerrahi operasyonla çıkarılması gerekir. 
Yarı gömülü 20 yaş dişlerinde ise çürüklerin görülmesi,komşu dişlerde hasar oluşturması  gibi durumlar dişin çekimini gerektirir. Yarı gömülü dişlerin normal diş çekimiyle mi cerrahi olarak mı çekileceğine hekim karar vermelidir. 
Bunların yanında kişiye rahatsızlık vermeyen, temizlenebilir konumdaki 20 yaş dişlerinin çekilmesi şart değildir. Diş gömülü de olsa semptomu yoksa çekilmesine gerek yoktur. 
 Bu gibi durumların erken teşhisi ve doğru zamanda müdahalesi için sizleri kliniklerimize bekliyoruz. 
Sağlıklı günlerde birlikte olmak dileğiyle...



E-Bülten
Haberler & Kampanyalar

***Haberlerden ve Kampayalardan Haberdar Olun