• 0422 324 82 82
    0344 415 22 55
  • info@crowndental.com.tr
    randevu@crowndental.com.tr

Fırçalamıyorum,ama bir sorun neden?

Bizler toplum olarak rahat ve konforlu bir hayatı her zaman arzuluyoruz. Bazılarımız için de diş fırçalamak bu rahatı biraz bozabiliyor. Çeşitli bahaneler arkasına saklanarak diş fırçalamayı erteliyor ve bir süre sonra da tamamen hayatımızdan çıkarıyoruz. Bu bahaneler arasında en yaygın ve bana göre en kabul edilebilir olanı da “fırçalarken dişetlerim kanıyor.” Fırçalamanın gerekliliğinden ve öneminden bahsettiğim birçok hastamdan aldığım geri dönüşler “Hocam ilk başlarda fırçaladım ama dişetlerim çok kanadığı için fırçalamayı bıraktım.” şeklinde oluyor. 
Peki dişlerimiz fırçalarken neden kanıyor?
Fırçalamada görülen kan aslında birçok diş ve dişeti hastalığının habercisi. Bu hastalıklardan en sık karşılaştığımız ise diştaşlarının varlığı. Gingivitis diye adlandırdığımız erken dönem dişeti iltihabıyla birlikte diştaşlarının da varlığı dişetlerini dış uyaranlara karşı daha hassas hale getiriyor. Bu aşamada tedavi edilmeyen olgularda ağız hijyeni bozulduğundan bırakın fırçalamayı; yemek yerken,birşeyler içerken bile dişetlerinizin kanadığını görüyorsunuz. 
Diştaşlarının temizlenmesi,ağız hijyeninin sağlanması ve idame ettirilmesiyle kısa bir sürede dişetleri olması gereken konuma ve duruma kavuşuyor ve kanama problemi büyük ölçüde azaltılıyor. 
Buna rağmen devam eden kanamalar sistemik hastalıkları,ağızdaki uyumu bozulmuş diş protezlerini,fırçalama tekniğini akla getiriyor. 
Kontrol altında olmayan sistemik hastalıklar birçok şey gibi ağız sağlığını da etkiliyor. Bu etki çeşitli şekillerde olsa da dişetlerinde kızarıklık,hassasiyet ve kanamalar en çok görülenler arasında yer alıyor. Sistemik hastalıkların kontrol altına alınması ve düzenli diş hekimi kontrollerinin yapılması ise başvurulacak en doğru yöntem. 
 Ağızda bulunan uyumsuz diş protezleri de dişetlerinin sağlığı için büyük bir tehdit. Protezlerin tamiri veya yenilenmesi ile bu tehditi ortadan kaldırmak mümkün. 
Biz diş hekimlerine en çok yöneltilen sorulardan biri de “hangi macun,hangi fırça?” Bu soruya karşın bizlerin de hep anlatmaya çalıştığı şey fırça ve macunun markasından çok diş fırçalama tekniğinin önemli olduğu. Dişlerimiz ve dişetlerimiz güçlü olduğu kadar hassas da olan organlarımız aslında. Yanlış fırçalama tekniği bu hassasiyeti bozuyor ve dişetleri de tepki olarak kanıyor,çekiliyor daha da hassaslaşıyor. Doğru diş fırçalama tekniğiyle tüm bu kötü durumlar gözle görülebilir ölçüde geri döndürülebiliyor. Peki doğru diş fırçalama tekniği ne?
Dişleri ve dişetlerini bir bütün olarak değerlendirip ağzın tamamının temizliğini sağlamak gerekiyor. Basit bir anlatımla “pembeden beyaza” hareketi doğru fırçalama tekniğinin temelini oluşturuyor. Dişetlerinizden dişlerinize doğru süpürür gibi hareketlerle dişlerinizi fırçaladığınızda sadece dişlerinizi temizlemiş olmuyor aynı zamanda diş ve dişetlerinizin sağlığı için de bir adım atmış oluyorsunuz. 
Özetle düzenli diş hekimi kontrolü sağlayıp fırçalama alışkanlığınızda yapacağınız ufak değişiklikler kanamayan ve daha sağlıklı dişetlerine sahip olmanızdaki en büyük anahtar. 
Sağlıklı günlerde birlikte olmak dileğiyle...



E-Bülten
Haberler & Kampanyalar

***Haberlerden ve Kampayalardan Haberdar Olun